Dikemaskini 5:30 PM, 29 Jun, 2018
A+ A A-

Apabila Mahathir berdepan dengan PAS

PRU kali ini terasa lebih dingin berbanding dengan sebelumnya. Dari sudut pandangan orang Cina, selain dari pertarungan “king vs king” di kerusi Ayer Hitam dan Teluk Intan, pertarungan di kerusi-kerusi lain kelihatan agak suram.

PH Selangor dalam bahaya

BN Selangor sentiasa mengidam untuk menawan kembali Selangor. Manakala PH Selangor yang ingin mempertahankan kedudukannya kelihatan terjejas ekoran persempadanan semula kawasan pilihan raya, lebih-lebih lagi mendapat saingan daripada PAS pada PRU14 ini.

BN Johor masih stabil

Difahamkan, sejak pembubaran Parlimen diumumkan, pemimpin-pemimpin PH dari utara Semenanjung termasuk Mahathir, Wan Azizah dan lain-lain datang berceramah di Pagoh menyebabkan suasana pertandingan di bahagian utara Johor menjadi hangat.

Sisi hitam dalam politik

Sesetengah pengundi Cina masih menjadi pemerhati. Pada pendapat mereka, mereka berharap PH dapat meredah angin dan ombak untuk mencapai matlamat “tsunami Melayu" yang perlu dicetuskan.

Pengundi Melayu diam luar biasa

Menurut penganalisis politik, walaupun 117 daripada 222 kerusi Parlimen di negara ini adalah kawasan pengundi Melayu yang merupakan penentu nasib kerajaan dan pembangkang untuk menguasai Putrajaya pada PRU14 ini, tetapi hala tuju mereka masih belum diketahui dan keadaan pada kali ini amat luar biasa.

Adakan pemilihan semula atau tidak

Kontroversi pemilihan semula DAP semakin hari semakin serius, pemimpin-pemimpin heavyweight BN masing-masing tampil membuat kritikan menggesa DAP tidak perlu untuk “melindungi” kesalahan dan menerima sahaja arahan untuk pemilihan semula.

Subscribe to this RSS feed