Dikemaskini 5:30 PM, 29 Jun, 2018
A+ A A-

Kenyataan PAS gambarkan parti sombong, bongkak - Mahfuz

Kenyataan PAS yang mengarahkan pembangkang berundur dan memberi laluan kepada parti itu untuk bertanding sendirian menentang Umno menggambarkan parti itu sombong dan bongkak.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, PAS tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana ia boleh menyebabkan parti itu hilang sokongan daripada pengundi.

"Kenyataan sebegitu tidak membantu untuk bina keyakinan masyarakat terhadap PAS. Sebaliknya ia semakin menjarakkan hubungan PAS dengan masyarakat dan pengundi yang bukan terdiri daripada ahli PAS.

"Ahli tegar PAS mungkin akan rasa seronok. Tetapi PAS kena ingat yang kemenangan PAS terdahulu bukan bergantung kepada undi dan sokongan ahli PAS semata-mata," katanya kepada Sinar Online.

Sebelum ini, PAS dilaporkan 'mengarah' parti pembangkang supaya jangan masuk bertanding di 80 kerusi pilihannya pada PRU-14 akan datang.

Ketua Penerangan Dewan Ulamak Pas, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, ia bagi mengelakkan berlakunya pertembungan tiga penjuru ketika PAS menentang UMNO.

Menurut Mahfuz lagi, kenyataan yang dibuat Mohd Khairuddin juga seolah-olah​ menggambarkan rasa cemas PAS untuk mendepani PRU akan datang.

"PAS patut berundinglah (dengan Pakatan Harapan). Bertanding tak sampai 80 kerusi dahulu pun PAS tak pernah menang," katanya lagi.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.