Dikemaskini 5:30 PM, 29 Jun, 2018
A+ A A-

Jangan sebar video kes pukul, bogel wanita - Timbalan KPN

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim. - BH Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim. - BH

Polis memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menyebarkan video memaparkan seorang wanita dipukul dan dibogelkan yang viral sejak Sabtu lalu.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim, berkata penyebaran video berkenaan adalah salah kerana mengaibkan mangsa dan polis boleh mengambil tindakan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Katanya, polis masih menyiasat sumber penyebaran video terbabit dengan bantuan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Ketika ini, polis sudah merekodkan enam keterangan dan sedang mengumpul bukti secara dokumentasi termasuk mengenal pasti video asal, dari telefon bimbit mana ia dirakam dan bagaimana ia tersebar.

"Polis juga sudah mengenal pasti wanita yang membelasah seorang wanita lain dalam video itu dan berusaha menjejaknya," katanya ketika ditemui selepas Majlis Perasmian Penutup Perkhemahan Kor Kadet Polis Peringkat Kebangsaan 2016 di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin, pada Rabu, memetik laporan Berita Harian.

Noor Rashid berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998, selain Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana sengaja mendatangkan cedera dan Seksyen 506 kanun sama bagi kesalahan melakukan ugutan jenayah.

Klip video berdurasi 2 minit 8 saat memaparkan seorang wanita diserang seorang wanita lain dan dibogelkan, manakala satu lagi klip video berdurasi 1 minit 15 saat menunjukkan seorang wanita didakwa sebagai 'Nadia' menyerang lelaki dipercayai suaminya.

Kejadian dikatakan di sebuah hotel di pekan Sungai Golok, Thailand pada Selasa minggu lalu.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.