Dikemaskini 5:30 PM, 29 Jun, 2018
A+ A A-

Ujian buat DAP

DAP sendiri mempunyai masalah dalaman parti. Masalah pendaftaran parti, konfrontasi dengan Liew Chin Tong dan juga kenyataan balas bersama dengan Setiausaha Akhbar PM, Tengku Sariffuddin, perkara ini mencetuskan lagi kekecohan. DAP sendiri mempunyai masalah dalaman parti. Masalah pendaftaran parti, konfrontasi dengan Liew Chin Tong dan juga kenyataan balas bersama dengan Setiausaha Akhbar PM, Tengku Sariffuddin, perkara ini mencetuskan lagi kekecohan.

Jika pendaftaran DAP dibatalkan, parti itu akan menghadapi satu lagi ujian sukar dalam hal perpecahan untuk menghadapi PRU yang akan datang. Budaya memilih parti dan bukannya calon bertanding akan memberi pengaruh yang besar dalam kedudukan DAP pada PRU akan datang.

Tetapi saya percaya bahawa perkara ini tidak akan berlaku kerana kerajaan Najib tidak begitu bodoh untuk mengambil langkah yang kurang bijak dan menjadikan ini sebagai modal bagi pihak pembangkang untuk berkempen.

Saya masih ingat dua hari sebelum hari penamaan calon PRU 2013, lambang roket yang menjadi identiti DAP ini tidak dapat digunakan selepas menerima notis daripada ROS. Semua calon DAP di Semenanjung Malaysia mungkin akan menggunakan lambang PAS jika parti itu tidak boleh menggunakan lambangnya sendiri.

Walau bagaimanapun, akhirnya pendaftaran parti itu "tidak boleh dibatalkan" atas alasan untuk memastikan bahawa DAP boleh mengambil bahagian dalam PRU.

DAP sendiri mempunyai masalah dalaman parti. Masalah pendaftaran parti, konfrontasi dengan Liew Chin Tong dan juga kenyataan balas bersama dengan Setiausaha Akhbar PM, Tengku Sariffuddin, perkara ini mencetuskan lagi kekecohan.

Tengku Sariffuddin menggesa KM Pulau Pinang meletak jawatan berhubung kes rasuah yang dihadapinya, beliau juga membayangkan Lim Kit Siang bersifat diktator dalam memimpin DAP selama ini. DAP juga menuduh Najib terlibat dalam isu pembatalan pendaftaran parti tersebut. Sebaliknya DAP diminta supaya tidak sewenang-wenangnya membuat spekulasi sedemikian.

Lim Kit Siang memimpin DAP lebih daripada setengah abad. Ini adalah tidak bagus untuk pembangunan DAP. Ditambah pula dengan anak beliau, Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang dan juga Setiausaha Agung DAP, adakah perkara ini membawa pertumbuhan positif bagi demokrasi?

Sudah berapa ramai ahli berpotensi yang keluar dari DAP? Pucuk pimpinan parti masih menutup mata. DAP adalah parti pembangkang terbesar di negara ini. Jika tidak ada demokrasi dalam parti tersebut, tiada akauntabiliti dan tiada kedaulatan undang-undang, tidak perlu untuk menunggu keputusan berkenaan pendaftaran parti, kuasa politik mereka pasti akan berkurang. – Oriental Daily

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.