Dikemaskini 10:01 AM, 22 Apr, 2018
A+ A A-

Sisi hitam dalam politik

Sesetengah pengundi Cina masih menjadi pemerhati. Pada pendapat mereka, mereka berharap PH dapat meredah angin dan ombak untuk mencapai matlamat “tsunami Melayu" yang perlu dicetuskan.

Pengundi Melayu diam luar biasa

Menurut penganalisis politik, walaupun 117 daripada 222 kerusi Parlimen di negara ini adalah kawasan pengundi Melayu yang merupakan penentu nasib kerajaan dan pembangkang untuk menguasai Putrajaya pada PRU14 ini, tetapi hala tuju mereka masih belum diketahui dan keadaan pada kali ini amat luar biasa.

Adakan pemilihan semula atau tidak

Kontroversi pemilihan semula DAP semakin hari semakin serius, pemimpin-pemimpin heavyweight BN masing-masing tampil membuat kritikan menggesa DAP tidak perlu untuk “melindungi” kesalahan dan menerima sahaja arahan untuk pemilihan semula.

Kenapa perlu 4 tahun untuk buat keputusan?

PRU akan diadakan pada bila-bila masa sahaja, DAP secara tiba-tiba diarahkan untuk mengadakan pemilihan semula CEC, rasa seakan hendak menghantukkan kepala ke dinding. Ini adalah ‘kesalahan’ yang telah dilakukan pada empat tahun lepas.

DAP boleh tanding bebas

Menurut pakar undang-undang, DAP boleh cabar keputusan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) di mahkamah dan sekiranya parti bertegas untuk tidak mengadakan pemilihan semula maka terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk bertanding PRU14 termasuklah sebagai calon Bebas atau menggunakan lambang parti lain.

ROS perlu jelaskan keraguan

Arahan ROS terhadap DAP untuk mengadakan pemilihan semula parti telah menimbulkan rasa tidak puas hati. DAP bertegas bahawa parti itu telahpun mengadakan pemilihan semula pada tahun 2013, maka sepatutnya tiada lagi isu mengenai pemilihan semula.

Subscribe to this RSS feed